Elektronikgigant går tilbage på svært marked: Bundlinjen stadig i plus
Dønningerne fra både coronapandemien, krigen i Ukraine og den efterfølgende høje inflation sat sig i Elgigantens 2022-regnskab, skriver DetailWatch.
Mens elektronikgigantens toplinje er faldet med ti procent til 6,4 milliarder kroner, svinder overskuddet ind fra 103 millioner kroner forrige år - til 34 millioner kroner i seneste regnskabsperiode.
Elgiganten
- Elgiganten sælger forbrugerelektronik, hårde-/hvidevarer samt telefoner, tilbehør til køkkener, gamingudstyr med mere.
- Elgiganten åbnede sit første danske varehus i 1996.
- I dag findes der 43 varehuse i Danmark.
- Elgiganten er en del af den norske Eljkøp-koncern - som har 11.000 ansatte.
- 2400 af disse er indsat i Elgiganten i Danmark.
Kilde: Elgiganten
Det er en tilbagegang, men administrerende direktør Peder Stedal noterer sig alligevel, at man har formået at tjene penge på et "udfordrende marked".
- Vi kunne se, at den krise, der var på bagkanten af Ukraine-krigen og covid, havde sat sig. Så det er gået lidt, som jeg havde forudsagt. Det er selvfølgelig sjovere med vækst, men jeg er glad for, at vi stadigvæk tjener penge, siger Peder Stedal til DetailWatch.
I årsberetningen peger Elgiganten-ledelsen også på, at netop de svære markedsvilkår har gjort det hårdere at drive forretning med salg af elektronik.
- Året 2022/2023 har været præget af hidtil uset modvind, der ramte hele branchen i Norden, og som betød, at året ikke levede op til sidste års forventninger. Industrien stod over for adskillige forhindringer.
- Foruden en svækket forbrugertillid, den høje inflation og en intens konkurrence, har året for Elkjøp-koncernen været præget af en svag norsk krone og globale forsyningskædeforstyrrelser. Det har haft en naturlig afledt effekt på året 2022/2023 for Elgiganten i Danmark, som forstærkede selskabets fokus på forsigtig og ansvarsfuld drift, skriver ledelsen.
Indtil regnskabsåret 2021 havde Elgiganten slået omsætningsrekord syv år i træk.
Men med tilbagegangen i både det seneste og forrige regnskab, erkender Peder Stedal, at markedet for elektronik er "udfordret", og at blandt andet lav forbrugertillid har bidraget til, at kunderne bestemt ikke "løber ud og handler i øjeblikket".